Vad är insättningsgaranti?

Dela

Här på insättningsgaranti.com har vi redan förklarat vad den statliga insättningsgarantin är för något, men vi ska ändå titta lite närmare på vad insättningsgarantin innebär i detalj och hur det går till när man får ersättning via garantin.

Om ersättning, kurs och delat sparkonto

Om din bank går omkull får du ersättning för allt du har satt in på ditt sparkonto samt all den sparränta du har fått fram till den dag banken gick i konkurs eller den dag då finansinspektionen beslutar att insättningsgarantin ska träda in. Du får ersättning för allt du har på dina bankkonton upp till 100 000 Euro. Den svenska kronans kurs för dessa 100 000 Euro bestämds av den mittkurs som gäller på Stockholmsbörsen samma dag som finansinspektionen beslutar om insättningsgarantin.

Om du sparar på ett vanligt högräntekonto handlar det emellertid inte om några 850 000 – 900 000 kronor och då får du helt enkelt ersättning för det belopp i kronor som du har på ditt högräntekonto. Om du har ett sparkonto som du delar med till exempel din sambo kan ni få maximalt 200 000 Euro i ersättning eftersom insättningsgarantins baseras på person och inte per sparkonto på en och samma bank. Du kan också få maximal ersättning från flera håll om du skulle ha oturen att drabbas av konkurser som påverkar ditt sparande på flera banker.

Så får du din ersättning

Om din bank eller ditt kreditinstitut går i konkurs kommer finansinspektionen snabbt fatta ett beslut om insättningsgaranti om banken omfattas av garantin. Sedan tar det högst 20 dagar innan du har fått en ersättning som motsvarar dina förlorade sparpengar och räntepengar, det vill säga allt du har på dina sparkonton. Du behöver inte själv ansöka om ersättning utan riksgälden kommer att kontakta dig och så kommer ni överens om var din ersättning ska sättas in.

Om du har sparat på ett högräntekonto hos en utländsk bank vars bankkonton också omfattas av insättningsgarantin kommer du normalt att få ersättning från det land där banken är registrerad. Insättningsgarantin finns i alla EU-länder.