Spara med fast ränta

Dela

Om du vill att dina sparpengar ska vara helt trygga måste du placera dem på ett konto som skyddas av insättningsgarantin. Den enda nackdelen med att spara på ett sådant sparkonto istället för på ett konto som inte skyddas av insättningsgarantin är att du inte får lika hög sparränta, men om du börjar spara med fast ränta på ett skyddat högräntekonto får du ändå dina sparpengar att växa riktigt snabbt, betydligt snabbare än vad de skulle göra på ett konto med rörlig ränta.

Spara på ett fasträntekonto

Ett sparkonto med fast ränta kallas av naturliga skäl ofta för fasträntekonto. Men självklart ska du inte spara på vilket fasträntekonto som helst, du måste välja ett högräntekonto som har en fast ränta för annars får du ingen vidare sparränta. Därför är det bara sådana konton du hittar här på insättningsgaranti.com.

Så här fungerar högräntekonto med insättningsgaranti och fast ränta:

  • En enda insättning. Hos vissa banker du måste sätta in en lite större klumpsumma när du ska börja spara på kontot, oftast minst 10 000 kr, men det finns banker som accepterar så lite som 100 kr. Efter din insättning ska du emellertid inte sätta in mer pengar på kontot.
  • Inget maxbelopp. Det fina med fasträntekonton som skyddas av insättningsgarantin är att du får sätta in hur mycket som helst på kontot till skillnad från sparkonton som inte omfattas av garantin, där brukar man ha en insättningsgräns på 50 000 kr.
  • För att få fasträntekontots höga sparränta måste du låsa pengarna i 3 mån – 5 år beroende på bank och dina egna önskemål. Om du vill få en riktigt bra sparränta bör du binda pengarna i minst 1 eller 2 år.