Regler för insättningsgaranti

Dela

Här ska insättningsgaranti.com visa dig vad som gäller för ett sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Dina sparpengar är skyddade

Man får en ersättning på upp till 100 000 Euro per person och bank utifall banken man sparar på skulle försättas i konkurs. Om du delar sparkonto med någon får ni max 100 000 Euro var och om du skulle ha extrem otur och spara på två banker som går i konkurs får du alltså maximalt 100 000 Euro i ersättning per bank.

Alla har rätt att öppna ett sparkonto

Alla banker och kreditmarknadsbolag som erbjuder sparkonton som skyddas av insättningsgarantin är skyldiga att ta emot kunder som vill spara hos dem, även om du har betalningsanmärkningar. Så är det för att bankerna och kreditmarknadsbolagen inte ska kunna diskriminera någon. Det är bara i extremfall som någon kan nekas att öppna ett sparkonto och det är om:

  • Du har misskött dina tidigare bankkonton genom att övertrassera dem och struntat i att betala tillbaka det du är skyldig banken, det vill säga varit ohederlig mot banken.
  • Det finns misstankar om penningtvätt och/eller att pengarna är stulna.
  • Det finns misstankar om att pengarna används för terrorverksamhet.
  • Du inte kan styrka din identitet med en giltig ID-handling.

Hur höga avgifter får banken ta?

Ett fasträntekonto där du binder pengarna i några år tar alltid en avgift eller sänker räntan om du vill ta ut pengar från kontot i förtid. Det finns inga regler för hur höga avgifter de får ta ut, därför bör du alltid kolla upp det noggrant innan du öppnar ett fasträntekonto.

Får banken stänga mitt sparkonto?

Nej, inte utan anledning, bara om det inte har skett några transaktioner på sparkontot under 3 år eller om beloppet på sparkontot är mindre än 0,5 % av prisbasbeloppet (minst 222 kr år 2014). Om du missbrukat ditt sparkonto kan det såklart också stängas ner.

Läs gärna mer om regler för sparkonton med insättningsgaranti på Finansinspektionens hemsida.